Фази на месечния цикъл

16.09.2021

Средната продължителност на месечния цикъл е 28 дни. Това, разбира се, не е строга закономерност и както всички сме различни и индивидуални, така и цикълът може да варира плюс/минус няколко дни. Ако цикълът Ви е редовен, но по-дълъг или по-къс не означава, че сте извън нормата, а просто така сте устроени. Той се разделя на 3 основни фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална. Началото на менструацията съвпада с началото на фоликуларната фаза. Продължителността на менструацията също варира спрямо различните жени и може да бъде между 3-7 дни.

 

Женското тяло е съвършено

Информираността какво се случва с тялото ни през всяка една от различните фази дава възможност да се погрижим за себе си и да си дадем точно това, от което имаме нужда в конкретния период. Не случайно изпитваме различна палитра от емоции, усещания и мисли през цялото време от месеца, защото тялото ни преминава през отделни фази, носещи със себе си съответните характеристики за периода. Това влияе както на емоционално ниво, така и на социалното общуване. Именно по този повод всяка една от фазите и протичащите процеси в тях се асоциират с четирите годишни сезона:

  • фоликуларна (пролет)
  • овулаторна (лято)
  • лутеална (есен)
  • менструация (зима)

 

Тази статия би била особено полезна за жените с предменструален синдром (ПМС). ПМС не само не е задължителна част от месечния цикъл, но и не трябва да се проявява по начин, който да нарушава нормалния ритъм на живот. Ако страдате или сте страдали дълго време от него не се примирявайте и не го приемайте като нещо, което трябва да изтърпите докато премине.

 

Осъзнатостта къде бихме могли да сме по-малко активни или напротив, какви техники за отпускане да правим и кога да ги използваме, какви добавки да пием за различните състояния и как да балансираме храненето си могат да облекчат ПМС и да го регулират в кратко неразположение. Идентифицирането на вредни навици, тяхното заменяне и реалното облекчение на ПМС е процес, който не се случва за една нощ и е нужно търпение, осъзнатост и постоянство за да усетите подобрение.

 

Как стресът влияе на цикъла ни?

 

Когато сте под стрес производството на кортизол (хормон на стреса) се увеличава, а нивото на прогестерон намалява, което от своя страна означава, че естрогенът ще доминира. Прогестеронът и естрогенът са тясно свързани и работят заедно за регулирането на цикъла. Нашата цел е те да са в баланс. Ако има нарушение при едното, това в повечето случаи води до нарушение на другото. При доминиращ естроген започват различни възпалителни процеси, сънят ни се нарушава и спим по-малко, ставаме силно раздразнителни и всичко това най-често води до много болезнена и тежка менструация.

 

Нека да разгледаме фазите и да разберем с какво са свързани.

 

Фоликуларната фаза е първата фаза от месечния цикъл. Тя съвпада с първия ден на менструацията и е с различна продължителност при различните жени. Варира между 10-14 дни и приключва с настъпването на овулацията. През тази фаза нивото на хормона естроген е сравнително ниско, което от своя страна стимулира производството на хормона LH (лутеинизиращ хормон) от хипоталамуса. Повишеното производство на LH предизвиква отделянето на FSH (фоликулостимулиращ хормон) от хипофизата, който помага за развитието на фоликулите в яйчниците. Един от всички развиващи се фоликули се оформя като доминантен малко преди края на тази фаза. В резултат на тези процеси нивата на естроген в яйчниците също започват да се увеличават. Естрогенът подпомага изграждането на маточната лигавица и подготвя тялото ни за следващата фаза на овулация.

 

Фоликуларната фаза се асоциира с пролетта. С повишаването на естрогена нивата на хормона серотонин също се увеличават, което е и причината да сме позитивни и в добро настроение, заредени и по-уверени през тази фаза. Чувстваме се по-леки заради намаления апетит, а кожата на лицето ни е по-сияйна. Моментът е подходящ за започване на нови проекти и начинания, решаване на проблеми, вземане на важни решения, изграждане на стратегии и социализиране. Физическата активност може да е интензивна и по-силова. В тази фаза включете в менюто си повече полезни мазнини, тиквено и ленено семе, нар и покълнали бобови кълнове.

 

 

Овулаторната фаза настъпва след фоликуларната фаза. Повишените нива на естроген в тялото стимулират развитието на доминантния фоликул, в който узрява една яйцеклетка. Когато той е достатъчно развит се спуква и освобождава узрялата яйцеклетка. Тогава настъпва овулацията и това се счита за най-фертилния период на жената. В този момент естрогенът и тестостеронът са в най-високата си точка. Нивата на лутеинизиращия хормон също се покачват. Тази фаза обаче е кратка- около 1-2 дни. Яйцеклетката се придвижва по фалопиевите тръби към матката в готовност да бъде оплодена.

 

Овулаторната фаза се асоциира с лятото. По време на нея кипим от енергия, чувстваме се женствени и привлекателни, имаме високо либидо и буквално сме изпълнени с живот. Времето е подходящо за професионални интервюта, презентации, говорене пред публика, нови срещи и запознанства. Подходящи са групови класове и физическа активност с високо интензивно натоварване ( спининг, фитнес, боен спорт и прочие). През тази фаза е добре да хапвате кръстоцветни зеленчуци ( напр. зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, репички, кресон, рукола).

 

Има различни тестове за установяване на овулацията, но в повечето случаи женското тяло само̀ сигнализира за нейното настъпване. Симптомите на овулацията могат да се проявят като:

  • повишено либидо ( хееелоооу)
  • болки в яйчниците
  • промяна в базалната температура
  • прокървяване
  • промени в цервикалната слуз (преди овулация консистенцията на цервикалната слуз се променя и наподобява яйчен белтък. Това помага на сперматозоидите да стигнат заветната цел по-лесно, но също така прави половия акт много по-приятен. След овулация консистенцията се променя и може да бъде суха слуз, кремообразна, водниста или дори да липсва. Споменавам тази приятна информация, защото тя може да бъде изключително полезна както при предотвратяване на нежелана бременност, така и индикация, че моментът е подходящ за забременяване).

 

Важно е да се отбележи, че приблизително на всеки 13 цикъла има един ановулаторен, в който не настъпва овулация. Всичко това е в рамките на нормалното и няма място за притеснение.

 

 

 

Лутеалната фаза настъпва след овулацията и продължава до появата на следващата менструация. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в “жълто тяло”, т.нар. „corpus luteum“ (от където произлиза и наименованието на тази фаза). Основната задача на жълтото тяло е да подготви матката за имплантация на оплодената яйцеклетка, а ако оплождане не се случи настъпва менструацията. Обичайната продължителност на тази фаза е 14 дни, като при опити за забременяване е важно тази фаза да не е по-къса от 10 дни.

 

Лутеалната фаза се асоциира с есента. Първата част на тази фаза все още носи някои от приповдигнатите настроения, които изпитваме през овулацията. Периодът е подходящ за организиране и подреждане на финансови и счетоводни въпроси, подреждане и въвеждане на ред в дома, изпълнение на домакински и семейни задачи.

 

През втората част на лутеалната фаза нивото на енергия започва да спада. Съвсем в реда на нещата е да се чувствате раздразнителни и напрегнати и да се ядосвате по-лесно от обикновено. Всъщност това е Вашето тяло, което Ви подсказва, че е време да намалите темпото. До този момент сте се вихрили на „пълна скорост“ и вниманието е било предимно насочено навън, но сега е най-удачно да се вслушате в себе си и в собствените си нужди. Подходящи активности са всички тези, които носят почивка и  спокойствие като например йога, пилатес, топла вана, масаж, ранно лягане и поспиване до по-късно. Приемайте магнезий и цинк и храни богати на витамин В6 и витамин С. Начинът да се справите с ПМС и различните му проявления в този период е да изградите балансиран и подкрепящ хранителен режим, който е подходящ за Вашите нужди.

 

Препоръчителни храни, които ще окажат положително влияние са приготвени риба тон, сьомга, херинга, пуйка, пиле, а също и слънчогледови семки и шам-фъстък, киноа, авокадо, чушки, броколи, ягоди, папая, цитруси. Джънк менютата са особено търсени в този период, но те не само, че не Ви дават нищо хранително и подкрепящо организма Ви, но и засилват предменструалните болки и крампи. Колкото и банално вече да е да се говори за полезно и вредно, истината е че този тип храна влияе пряко на ПМС.

 

 

Менструация

 

С първия ден на кървавото течение настъпва менструацията. В зависимост от продължителността на цикъла кървенето трае типично между 3-7 дни. Това е четвъртият сезон за Вашето тяло, а именно зимата. Чувството на умора, дистанциране и затвореност към външния свят могат да взимат превес, а енергичността никаква да я няма. Прекрасен момент да се отдадете на любов, физическа близост, ласки и да се вслушате в интуицията си. Създайте си спокойствие и хармония вкъщи и поставете цели и намерения за предстоящият нов цикъл. В този период наблегнете на супи и яхнии, зелени смутита богати на витамини и храни с високо съдържание на желязо като черен дроб, червено месо, бобови растения и киноа.

 

Цветът и консистенцията на менструалната кръв са чудесен начин да направите „домашна“ оценка на хормоналното си здраве. Колкото повече опознавате тялото си, толкова по-лесно ще бъде идентифицирането на пораждащ се или съществуващ проблем и съответното му предотвратяване.

 

При здрав и нормален цикъл цветът на кръвта трябва да е ярко червен наподобяващ червена боровинка, а консистенцията му подобна на воднисто желе.

 

При кафяв цвят и слабо кръвотечение през повечето дни на менструацията има вероятност нивата на прогестерон да са ниски, а кръвта, която виждате да е стара, оксидирана и застояла от последните няколко цикъла.

 

Ако имате тъмно, обилно и на големи съсиреци кървене е възможно нивото на естроген да е твърде високо. Допълнителни знаци за доминиращ естроген са по-дълго кръвотечение и силни болки по време на цикъла.

 

Розовият и почти липсващ цикъл през повечето дни на менструацията е знак ниски нива на естрогена. Причина за това може да е липсата на достатъчно полезни хранителни вещества, витамини и минерали, претоварване и изтощение на надбъбречните жлези.

 

За нас, жените, месечният цикъл е мощен инструмент за себепознание. Благословени сме по начина, по който сме устроени. За да разгърнем пълния си потенциал е нужно да познаваме добре тялото си. Умението да „работим“ с това, което ни е дадено е пътят към здравословен, балансиран и щастлив живот.