Пием ли достатъчно вода?

04.05.2021

Знаем колко е важна водата за тялото ни и за правилното функциониране на всички наши органи и системи. Непрестанно четем призиви да се хидратираме, препоръки по колко точно 17 литра на ден да пием, различни предложения какво да слагаме във водата и всякакви начини как да си напомняме да я пием тази вода. Всъщност всичко това е полезно и наистина може да ни свърши добра работа. За мен обаче истински ценна е информацията какво се случва с тялото ни ако е дехидратирано.

Имайки предвид, че човешкото тяло е съставено от около 60 % вода (има разлика при мъжете и жените) и всички главни органи(сърце, мозък, бели дробове, бъбреци) също. Препоръките за дневен прием варират от 1,5л до 3,5л., а някъде и по-нагоре. Изборът дали да бъдете стриктни в изчисленията си (мл на кг, брой чаши на ден и т.н) и да спазвате, това което сте прочели или да слушате собствените си нужди и тялото си следва да бъде направен според това как се чувствате най-добре.

 

Едно е важно със сигурност. Не чакайте да ожаднеете, защото това е знак, че вече в организма Ви има недостиг на вода и процесът на дехидратация е започнал.

 

Мисля, че бихме били много по-мотивирани да пием повече вода ако действително разбираме какво точно си причиняваме при дехидратация. Освен това много често оплакванията и симптомите, които имаме са чисто и просто начин на тялото да ни каже, че не е добре хидратирано и можем съвсем лесно да ги елиминираме.

 

Какво може да бъде сигнал, че сме дехидратирани?

 

Главоболие

 

Главоболието без конкретна причина може да бъде сигнал, че не приемате достатъчно вода. При липса на адекватно количество вода мозъчните клетки се свиват, мозъкът намалява обема си и по този начин се отдалечава от вътрешната обвивка на черепа, което предизвиква болка. Ако усетите, че започва да Ви боли главата изпийте една чаша вода и може да останете изненадани колко бързо болката ще премине.

 

Чести смени на настроението, раздразнение и безпокойство

 

Смяната на настроението от една крайност в друга може да бъде причинено от недостатъчен прием на вода. Има проучвания, които доказват връзката между дехидратация и депресия, объркване и безпокойство.

 

Покачване на тегло

 

Една от възможните причини за качване на килограми може да е дехидратацията. Когато не пием достатъчно вода тялото ни включва на режим „оцеляване“ и започва да задържа тази вода, с която разполага. Понеже не знае кога ще се снабди с още вода и за да съхрани максимално енергията си, тялото забавя нормалните си процеси като храносмилане. Нарушеното храносмилане от своя страна води със себе си бавен метаболизъм, което пък е предпоставка за покачване на теглото.

 

Интересно е, че в много случаи тялото ни започва да подава сигнали, че сме гладни, а всъщност това от което се нуждае е повече вода. Особено ако сме се хранили сравнително скоро. Пробвайте да изпиете чаша вода и вижте дали гладът ще отмине. Много често сме по-скоро жадни от колкото гладни.

 

Умора

 

Чувството на отпадналост и умора често се появява в следствие на дехидратация, защото тя причинява понижаване на кръвното налягане, което от своя страна намалява кръвоснабдяването на мозъка. Тогава се чувстваме уморени. Пийте редовно вода през деня за да се чувствате колкото може по-енергични.

 

Стомашно-чревни нарушения

 

И тук хидратацията е от съществено значение за правилното чревно движение. Ако съществуват проблеми с нормалното и редовно изхождане до тоалетна, това може да е знак, че не приемате достатъчно течности. Следващият път, в който имате проблеми с дефекацията пробвайте да изпиете повече вода.

 

За нормално се приема ходенето по малка нужда да е между 6-8 пъти дневно. Обърнете внимание Вие колко често ползвате тоалетната като това може да Ви подскаже дали пиете достатъчно вода.

 

Суха кожа

 

Ако усещате кожата си суха и сякаш с повече видими бръчици от друг път има възможност това да е знак за дехидратация. Кожата е най-големият ни орган и 70% от нея е съставена познайте от какво . За да бъде здрава, силна и еластична се нуждае от редовен прием на вода. Поддържайте се хидратирани за да намалите сухотата и фините бръчки.

 

Замаяност

 

Дехидратацията понижава кръвното налягане, което означава намален приток на кръв към мозъка. Това от своя страна води до намалено количество на кислород в мозъка и причинява замаяност. Така че един от най-честите симптоми на дехидратация е замаяност.

 

 

Да бъдем хидратирани е един от най-здравословните методи за превенция към споменатите състояния. Освен това е и лесен начин да бъдем мили към тялото си и да си даваме най-естествената грижа.